Bismillahirrahmanirrahim..
Lailahaillallah Muhammad Rasulullah..

Allahumma salli ala muhammad wa ala aali muhammad..Info-info Terbaru.

Jangan lupa pi blog ni ye…
(
nak copy ape dalam blog ni.. copy je ye...Tak Perlu Minta Izin...^_^)
2) keindahan-cinta-darimu
3) kejujuran-dariku
4) home
5)wanita-sekarang
6) panas-malam-pertamaku

Jumaat, 14 Disember 2012

JENIS JODOH DALAM ISLAM


JENIS JODOH DALAM ISLAM


Jodoh dari Syaitan
Jodoh Syaitan ini adalah merujuk kepada sepasang kekasih yang bertemu dimulai dengan pandangan mata, seterusnya bersentuhan tangan, bercinta dan akhirnya terlanjur di dalam percintaan itu. Dan akhirnya berkahwin, tetapi selepas terlanjur. Itulah Jodoh Pertemuan yang dipanggil Jodoh Syaitan.

Jodoh dari Jin
Ini berlaku bilamana sepasang kekasih yang menjalin hubungan melalui bantuan Jin seperti membomohkan orang lain agar jatuh hati kepadanya sehinggalah mereka dapat berkahwin.

Jodoh dari Allah SWT
Jodoh yang lahir hasil pertemuan melalui mata, turun ke hati dan dijaga batas perhubungan antara mereka sehinggalah akad (perkahwinan) berlangsung. Dan inilah yang dinamakan sebagai Syurga Cinta… :)

Apa yang sebenarnya berlaku? Urusan Jodoh itu adalah urusan Allah SWT, cuma kita perlu tahu bagaimana cara mengenali jodoh dalam islam. Tips ini berguna bagi anda yang sedang mencari jodoh. Mari saya terangkan bagaimana.

Tanda jodoh dalam Islam itu adalah “3M”. Apa itu "3M"? Siapa di antara lelaki mahupun wanita yang boleh MemahamiMemaafkan dan Memotivasikan kita ke arah yang lebih baik InsyaAllah itulah jodoh kita.

Huraian berkenaan "3M" adalah seperti berikut: 
Memahami - Setiap pasangan mestilah memahami antara satu sama lain. Ini penting kerana setiap daripada kita mempunyai latar belakang kehidupan yang berlainan. Maka setiap sifat kita mampu mempengaruhi atau dipengaruhi sifat pasangan kita. 

Memaafkan - Sifat memaafkan ini amat penting sekiranya tiada sifat ini, nescaya hubungan kekeluargaan tidak kekal lama (Ini yang kita cuba elakkan). Lelaki memang lebih egonya, namun jika ingin selamat, buang segala ego demi mempertahankan rumahtangga. 

Memotivasikan - Pasangan mestilah memotivasikan antara satu sama lain. Faktor seperti stres, tekanan kerja, masalah kewangan mungkin menyebabkan keretakan rumahtangga, namun sikap memotivasikan ini mampu menaikkan dan memulihkan kembali semangat pasangan anda.
sumbr:
http://muttaqiah.blogspot.com/2012/09/jenis-jodoh-dalam-islam.html 

3 ulasan:

 1. assalammualaikum akak..
  saya noorhafiza dari perak.
  persoalan saya . Bagaimana pula bila saya dapat mimpi seseorang itu
  berpesan pada saya ..jika saya tak sedia untuk bercinta dengan seseorang itu jangan teruskan , nanti awak akan kecewe. tapi dalam mimpi itu fiza cakap. '' Saya serius dengn dia ".. seolah-olah lelaki itu melarang saya untuk terus bersama lelay tersebut..
  saya nak tnya pendapat akak. Adakah sidia itu jodoh saya yang akan jaga saya suatu hari nanti?

  BalasPadam
 2. Assalamualaikum kakak saya nak tanya satu soalan. Saya menunaikan solat istiqarah ingin melihat jodoh saya. Malam saya hanya bermimpi melihat tangan sahaja. Adakah itu saya bermimpi jodoh says??

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum kakak saya nak tanya satu soalan. Saya menunaikan solat istiqarah ingin melihat jodoh saya. Malam saya hanya bermimpi melihat tangan sahaja. Adakah itu saya bermimpi jodoh says??

  BalasPadam

mcd

mcd