Bismillahirrahmanirrahim..
Lailahaillallah Muhammad Rasulullah..

Allahumma salli ala muhammad wa ala aali muhammad..



Info-info Terbaru.

Jangan lupa pi blog ni ye…
(
nak copy ape dalam blog ni.. copy je ye...Tak Perlu Minta Izin...^_^)
2) keindahan-cinta-darimu
3) kejujuran-dariku
4) home
5)wanita-sekarang
6) panas-malam-pertamaku

Khamis, 20 Oktober 2011

Belajar Bahasa loghat sabah


saya/ aku = aku
engkau/ awak/ kamu= ka'u
dia = ia
mereka = sigam

siapa nama awak?
= siapa nama kamu/ kau?

dimana awak tinggal?
= kau duduk di mana? kau tinggal di mana?

kerja kat mana?
= di mana kau kerja?

awak orang baru kat sini ke?
= kita orang baru di sini kah?

siapa kat sana tu?
= siapa juga sana tu?

hari ni panas sangat
= panasnya juga ini hari

makanlah,jangan malu- malu
= bha makanlah, jangan ditinguk- tinguk jak, jangan malu- malu

nda - tidak
bubut - kejar
limpas - tumpang lalu
bobok - tidur
mau - mahu
senteng - kurang siuman

(kaum bajau)

mangan - makan
nginum - minum
tuli - tidur
cantik - lingkat
senyum - ngoyom
siang - ellau
malam – sangom

(Contoh :Kadazan)
logot-logoton dikoyu mamanau kio, ogumu paku doiti tii.
=perlahan-lahan kamu jalan k, byk paku di sini ni.

~nokopodu koh no ?
=ko sudah mandi ka ?

mimpodu poh tii
=mau mandi dulu ni

nakakan koh no ?
=ko sudah makan ka ?

26 ulasan:

  1. mohon translate perkataan2 ini ke dialek sarawak
    1. Ibu
    2. Bapa
    3. Datuk
    4. Nenek
    5. Abang
    6. Kakak
    7. Adik
    8. Moyang
    9. Sepupu
    10. Saya
    11. Awak
    12. Dia
    terima kasih

    BalasPadam
  2. kiki~kakak aisyah biar siti bantu.. ibu~mak>,bapa~bapak,>datuk~enek laki>nenek~enek puan>abang~abang je>kakak~kakak je>adik~adeq>moyang>moyang je>sepupu~tungai>saya~kamek>awak~kitak>dia~kau.. sory yg punya blog..kiki tlong je.. coz kiki owg srwak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kitak orang sarawak ? kamek baru nak blaja madah (:

      Padam
    2. saya mau blajar dialek sarawak.. boleh tolong ajar ka?? :3 plisss

      Padam
  3. aku orang sabah. bagus bha kau punya blog ni! Aku suka oo,, bnyak manfaat. Truskan... !

    BalasPadam
  4. aku mau blajar bahasa sabah bahhh tapi tiada siapa mau ajar sama aku :(

    BalasPadam
  5. Pigi sabah sj ko sna... kihhii...

    BalasPadam
  6. Tolong translate to bhase sabah:
    Kalau kau suka dia bagitaula dia

    BalasPadam
  7. I love orang Sabah ... Especially Sir.Mohd Nazri Fitri abin Rusdu

    BalasPadam
  8. Salam ,sy nak bljr bhsa sabah .ada sesiapa tak bleh ajr kn .please...id wc daus6448

    BalasPadam
  9. Apa maksud muhang oku dika?translate plss

    BalasPadam
  10. Rindu dalam bahasa Sabah ape ?

    BalasPadam
  11. Klu perempuan -sumandak
    Klu lelaki- ??

    BalasPadam
  12. Klu perempuan -sumandak
    Klu lelaki- ??

    BalasPadam
  13. Tolong translate " saya sayangkan awak sangat'2 " please

    BalasPadam
  14. Aku cple dengan orang sabah,xpasal pasal hilang pahang aku..

    BalasPadam
  15. Ini bahasa sabah ke?

    san ko lawak na ni pangandaan masi ko luu ni
    jom dakan ngabut sampai sumilan aud nko
    tagantian

    Ape maksudnye yer?

    BalasPadam
  16. Sape boleh tolong.. ape maksud lumago auh riun?

    BalasPadam
  17. Sape boleh tolong.. ape maksud lumago auh riun?

    BalasPadam
  18. Assalamulaikum wr wb, saya ilham asal indonesia, saya sangat ingin sekali belajar bahasa sabah (bajau) bisakah anda mengajarkan saya bahasa sabah (bajau) dan mengenali saya tentang bahasa sabah (bajau)
    Id line budimuhammad_ilham
    Terima kasih, salam persahabatan dan salam kenal buat sahabat dan saudara sabah semua
    Wassalamualaikum wr,wb 😊😊🙏🙏🙏

    BalasPadam

mcd

mcd