Bismillahirrahmanirrahim..
Lailahaillallah Muhammad Rasulullah..

Allahumma salli ala muhammad wa ala aali muhammad..



Boikot produk Israel

Boikot produk Israel

Info-info Terbaru.

Jangan lupa pi blog ni ye…
(
nak copy ape dalam blog ni.. copy je ye...Tak Perlu Minta Izin...^_^)
2) keindahan-cinta-darimu
3) kejujuran-dariku
4) home
5)wanita-sekarang
6) panas-malam-pertamaku

Khamis, 20 Oktober 2011

Belajar Bahasa loghat Kedah

PERKATAAN : ghonot
MAKSUD : tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu
AYAT : Hang kena hati-hati sikit ghonot bawah pokok tu, banyak dahan reput.

PERKATAAN : ghupin
MAKSUD : kulit kering dari luka
AYAT : Ghupin hang hari tu dah lega dah noo..

PERKATAAN :kecek
MAKSUD : pujuk
AYAT : Awat hang nak duit ka? Nu, pi kecek pak hang...

PERKATAAN :meghelop
MAKSUD : hampir malam
AYAT : Hampa ni main sampai tak tau nak beghenti, dah meghelop dah nih.. pi balik lekaihh..

PERKATAAN : taboh
MAKSUD : pukul / belasah
AYAT : Dengaq kata hang kena taboh dengan awang kemaghen?

PERKATAAN : ghelah
MAKSUD : terkoyak
AYAT : Alamak! Ghelah baju aku kalau budak tembun tu pakai..

PERKATAAN : mod
MAKSUD : bawak pembonceng/ penumpang
AYAT : Leman dok mod Bedah pi mana tuu...!? Sakan depa noo...

PERKATAAN : Cemuih
MAKSUD : bosan
AYAT : Aku cemuih nak dengaq kak aku duk beletiaq..

PERKATAAN : Menyoqhok
MAKSUD : sarapan pagi
AYAT : pagi tadi misai ngan mat bed dok usha nasik lemak kat kedai mamak tu sebab depa tak menyoqhok lagi..

PERKATAAN : Baloq liat
MAKSUD : malas
AYAT : eee tengok budak Awang tu, dah la tidoq melingkaq, baloq liat pulak tu..

PERKATAAN: semawa
MAKSUD : jemput
AYAT : hang makan tak semawa depa sama noh....

PERKATAAN: Tekoh-tekoh
MAKSUD : kadang-kadang
AYAT : tekoh-tekoh ja depa mai sini pon bukannya selalu....

PERKATAAN: kapok
MAKSUD : peluk / memeluk
AYAT : ishhh sat gi ceq kapok hang kut baru hang tau..

PERKATAAN : Penyegan
MAKSUD : Pemalas
AYAT : Awat hang ni penyegan sangat aih????

PERKATAAN : mandom
MAKSUD : lembab/slow
AYAT : Awat yang mandom sangat ni... tak cukup tidoq kot semalam?

rujukan : http://kymarsita.blogspot.com/2009/08/jom-belajar-loghat-kedah.html


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

mcd

mcd